It’s time to
make Shell history.

Shell AGM

Ieder jaar in mei ontmoeten de aandeelhouders en het bestuur van Royal Dutch Shell elkaar op de aandeelhoudersvergadering In Scheveningen (Den Haag, Nederland).

De aandeelhoudersvergadering is waar het bedrijf aan zijn juridische verplichtingen voldoet: de jaarrapporten worden goedgekeurd en de plannen voor het komende jaar worden besproken. Het is de plek waar openlijk wordt besloten met het destructieve business as usual verder te gaan.

Dat aandeelhouders van een oliegigant bediscussiëren hoe ze hun winst kunnen maximaliseren is in deze tijd van een klimaatnoodtoestand het laatste dat wij nodig hebben.

Wij zeggen: Genoeg! Moge deze aandeelhouders-vergadering de laatste zijn! Laten we van 2020 het eerste jaar maken dat er geen aandeelhoudersvergadering van Shell zal zijn!

EISEN:

 • ONTMANTEL SHELL met de hulp van ieder wettelijk, economisch of politiek middel dat nodig is
 • zorg voor een EERLIJKE TRANSITIE voor arbeiders in de fossiele industrie
 • garandeer HERSTEL voor getroffen gemeenschappen en ecosystemen
 • bouw een gedecentraliseerde en gesocialiseerde ENERGIE DEMOCRATIE voor iedereen

FAQ

Wat is Code Rood? Wie zit hier achter?
 • Code Rood is een samenwerking van mensen die strijden tegen de fossiele industrie en haar macht. Dit gaat dus om alle vormen van olie, gas en kolen. De belangrijkste gedachte die deze mensen delen is dat klimaatverandering en de schade veroorzaakt door de winning van fossiele brandstoffen, niet gestopt kunnen worden met enkel individuele acties. We komen in actie tegen de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de winning, verscheping en verbranding van fossiele brandstoffen, én komen in actie tegen de overheden die deze bedrijven grenzeloos hun gang laten gaan.
 • Code Rood wil het burgerlijk ongehoorzame verzet zichtbaar en voelbaar maken door dit naar een grotere schaal te tillen. Dit wordt gedaan door de actiedag openlijk aan te kondigen en nationaal en internationaal te mobiliseren. Code Rood steunt de lokale gemeenschappen die de directe gevolgen ervaren van de winning van fossiele brandstoffen. Code Rood is in solidariteit met andere bewegingen die strijden tegen de fossiele industrie en klimaatverandering dan wel andere vormen van onrecht, uitbuiting, onderdrukking en discriminatie.
Hoe zit het met de aandeelhoudersvergadering als doel? Ik dacht dat Code Rood over infrastructuur ging!
 • De klimaat noodtoestand van het klimaat vraagt meer dan interventies op plekken van ongelijkheid en destructie. We bewegen stroomopwaarts, waar de crisis welbewust in stand wordt gehouden.
 • Technisch gezien is de aandeelhoudersvergadering onderdeel van de legale infrastructuur van multinationals. Het is geen handelsshow of cocktail party, beursgenoteerde bedrijven hebben de verplichting een aandeelhoudersvergadering te houden.
 • Op weg naar en in 2020 zijn we van plan onze acties op te schalen. We zullen ons richten op de plekken waar keuzes worden gemaakt en waar de macht van de fossiele industrie ligt met als doel om een onontkoombare politieke crisis te genereren.
Zijn er niet al zo veel anti-Shell campagnes gaande? Wat voegen jullie toe?
 • Er is inderdaad een groot momentum tegen Shell: van het frontlinie verzet tot rechtszaken, het aan het licht brengen van belastingontduiking en obscene winsten, er zijn vele manieren waarop we Shell aan kunnen pakken.
 • Wij zijn geïnspireerd door deze succesvolle campagnes en willen daar aan bijdragen. Een massale ongehoorzame aanval kan het de verschillende tactieken samenbrengen en versterken.
Is het überhaupt mogelijk een aandeelhoudersvergadering te ‘cancelen’? Kunnen ze niet simpelweg hun datum en locatie op het allerlaatst veranderden?

Ze zijn wettelijk verplicht om fysiek in Nederland samen te komen, en een locatie veranderen moet van te voren aangekondigd worden. Wij zijn toegewijd en kunnen onze plannen als nodig aanpassen.

Stel het lukt om de aandeelhouders aanzienlijk te verstoren, wat gebeurt er dan?
 • Als aandeelhouders niet kunnen stemmen zal de besluitvorming en het opereren van het bedrijf geraakt worden. Het zal ook de reputatie van Shell schaden. Investeren in Shell zal riskant worden.
 • Onze ambitie is niets minder dan tegelijkertijd hun besluitvorming te verstoren, hun marktwaarde en publieke reputatie te eroderen, en de weerstand tegen Shell te versterken.
Denk je niet dat Shell met hun leger aan advocaten, lobbyisten en spindoctors er gewoon mee weg zullen komen?
 • Dankzij de eindeloze inzet en ontelbare hoeveelheid mensen over de hele wereld groeit de oppositie tegen Shell sneller dan hun winsten. Wat ons betreft is de tijd rijp om de publieke opinie te transformeren naar een intensief offensief tegen Shell en voor klimaatrechtvaardigheid.
 • Dat gezegd hebbende, we zijn ons bewust dat we dat niet alleen kunnen. Ons doel is om een breed en inclusief platform te bouwen, waarmee we Shell neer kunnen halen. Ieder wettelijk, politiek of economisch middel kan hierbij noodzakelijk zijn. We roepen al onze bondgenoten uit de klimaatrechtvaardigheidsbeweging en andere overlappende strijden, in Nederland en daarbuiten, op met ons mee te doen aan dit project.
Getroffen gemeenschappen krijgen op de aandeelhoudersvergadering de kans om hun klachten te delen. Doe je hun geen slechte dienst door de vergadering te cancelen?
 • Nee, eerder het tegenovergestelde. Ons doel is om de stem van de frontlinie gemeenschappen te versterken door een spectaculaire controverse rond de legitimiteit van aandeelhoudersvergadering te creëren.
 • We zijn van plan om met de getroffen gemeenschappen (in Groningen, Nigeria, Alberta..) tijdens elke fase van het mobilisatieproces samen te werken.
 • We zijn meer dan ooit vastberaden om in solidariteit te staan met de frontlinie, en mensen en de planeet te beschermen tegen extractivisme.
Waar komt de naam Shell Must Fall vandaan?
 • De campagnenaam Shell Must Fall is een eerbetoon aan de Zuid Afrikaanse Rhodes Must Fall en Fees Must Fall campagnes, waarbij studenten opriepen tot dekolonisatie van het onderwijs en grootschalige sociale en economische veranderingen, waaronder het aanpakken van diepgeworteld racisme en ongelijkheid. De fossiele gigant Shell is gebouwd op dezelfde koloniale structuren en verergert bestaande ongelijkheid en (klimaat)racisme. Hier moet een einde aan komen. De Shell Must Fall campagne strijdt voor een systeemverandering in solidariteit met de studentenactivisten van de campagnes in Zuid Afrika.  

Ik wil van Shell geschiedenis maken. Ik doe mee!

We bouwen een grote coalitie om Shell te ontmantelen. Doe mee door je gegevens hier beneden achter te laten:

Aankomende activiteiten

Loading Evenementen

Afgelopen Evenementen

23 mei, 2019 @ 19:00 - 21:00
De Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 95
Amsterdam, Noord Holland Amsterdam Nederland

Online Security Workshop

Digitale techniek is overal om ons heen. We gebruiken het om te organiseren en te communiceren. Activisten die de status quo willen veranderen worden in de gaten gehouden door surveillance programma's van de overheid. Dit kan gebruikt worden om repressie toe te passen of directe acties te stoppen. Maar wat zijn hun digitale wapens? Welke tools kunnen zij in theorie gebruiken? En wanneer zouden ze deze mogen gebruiken? Deze cursus zal proberen antwoord te vinden op deze vragen en je…

Meer weten »
1 juni, 2019 @ 10:00 - 18:00

Ende Gelände actietraining in Nijmegen

Deze actietraining is in Nijmegen (1 juni) en ter voorbereiding op de Ende Gelände actie tegen de bruinkoolmijnbouw in het Duitse Rijnland (19-24 juni). Voor het FB evenement van de NLse mobilisatie zie: Bussen vanuit NL naar Ende Gelände. Voor een overzicht van alle mobilisatie evenementen (info avonden, trainings, etc) zie: https://www.facebook.com/pg/Ende-Gelände-NL-277933369797401/events/ Voorlopig tijdschema van de training: 10:00 Inloop met koffie en thee 10:30 Officiële start 13:00-14:00 Lunch 18:00 Eind + Optioneel gezamenlijk avond eten TO BRING: Energie en iets…

Meer weten »
1 juni, 2019 @ 11:15 - 16:30

Workshop: Introduction to Civil Disobedience

Als deel van het Food Autonomy Festival (3-day-camp) geeft het Stroomversnellers Trainerscollectief een workshop over alles wat gaat over burgerlijke ongehoorzaamheid. Heb je het idee dat er genoeg gedaan wordt door de mensen aan de top? Wil je het een empowering gevoel ervaring dat je krijgt door zelf actie te ondernemen? Ben je geintereseerd in dit soort type activisme en wil je er meer over lezen? Twijfel je bij wat het inhoudt? Wil je meer leren over hoe je veilig…

Meer weten »
3 juni, 2019 @ 08:00 - 18:00

Film Screening: Beyond the Red Lines

Dit is het evenement wat volgt op de info-avond over de  Ende Gelände en Code Rood Actions in 2019 (https://www.facebook.com/events/450958782342915/). We zullen een gezellige filmavond hebben over burgerlijke ongehoorzaamheid en verschillende acties voor klimaatgerechtigheid. De locatie is Wilhelminakade 20, Oranje Huiskamer Van de bruinkoolmijnen in het Reingebied tot de haven van Amsterdam of de straten van Parijs gedurende het World Climate Summit, de strijd voor klimaatrechtvaardigheid vindt zich op steeds meer fronten plaats. Beyond The Red Lines is een verhaal…

Meer weten »
5 juni, 2019 @ 19:00 - 22:00
ACU, Voorstraat 71
Utrecht, 3512 AK Nederland

Shell Must Fall! Infopraatje + werkgroepen intro

Wil je geschiedenis maken en Shell laten vallen? Kom naar onze eerste infopraatje en leer over onze actie-campagne en over de verschillende werkgroepen. Heerlijk eten en drinken wordt geserveerd vanaf 7 uur!  

Meer weten »
8 juni, 2019 @ 14:00 - 17:00
De Volkskamer, Van Ostadestraat 235
Amsterdam, Noord Holland 1073 TN Nederland

Shell Must Fall! Speaker training (English)

vWil je helpen mobiliseren voor de Shell Must Fall campagne? We organizeren onze eerste speakertraining in het Engels om je introduceren aan onze mobilisatie-pakketje en om je te voorzien van de vaardigheden die je nodig hebt om mensen over heel Nederland en daar voor bij te inspireren!  

Meer weten »
9 juni, 2019 @ 10:00 - 18:00

Ende Gelände actietraining in Maastricht

Deze actietraining is in Maastricht (9 juni) en ter voorbereiding op de Ende Gelände actie tegen de bruinkoolmijnbouw in het Duitse Rijnland (19-24 juni). Voor het FB evenement van de NLse mobilisatie zie: Bussen vanuit NL naar Ende Gelände. Voor een overzicht van alle mobilisatie evenementen (info avonden, trainings, etc) zie: https://www.facebook.com/pg/Ende-Gelände-NL-277933369797401/events/ Voorlopig tijdschema van de training: 10:00 Inloop met koffie en thee 10:30 Officiële start 13:00-14:00 Lunch 18:00 Eind + Optioneel gezamenlijk avond eten TO BRING: Energie en iets…

Meer weten »
15 juni, 2019 @ 19:00 - 21:00

The Shell Must Fall Info Tour #1

Op 15 Juni zullen we onze nationale info-tour in Groningen beginnen. Met lokale en internationale vertegenwoordigers van geimpacte samenlevingen willen we mensrechtenschendingen van Shell bespreken. Verder zullen we praten over de tactieken die vertegenwoordigers van de coalitie van organisaties die momenteel Shell in Italie en Nederland aanklaagd in 1 van de grootste corruptie zaken ooit. Dit evenement zal plaatsvinden in Groningen stad.

Meer weten »
19 juni, 2019

Bussen vanuit NL naar Ende Gelände

Vanuit Nederland roepen Code Rood, GroenFront! en ASEED Europe samen op om deel te nemen aan de Ende Gelände acties in juni en worden gezamenlijk bussen georganiseerd. Ter voorbereiding zullen in mei en juni zullen op verschillende plaatsen in het land actietrainingen en info-avonden georganiseerd worden. De vertrektijden en plaatsen voor de bussen vanuit Nederland zullen de komende tijd bekend worden gemaakt. De afstand van Amsterdam naar het Rijnland is ongeveer 225km. De retour prijs zal tussen de €20-€40 liggen…

Meer weten »
21 mei, 2020
Circustheater Scheveningen, Circusstraat 4
Den Haag, 2586 CW Nederland
+ Google Maps

Shell Must Fall

Blokkeer Shell voor klimaatrechtvaardigheid!

Meer weten »
+ Exporteer Evenementen